HAVELSAN tarafından yapılan bir açıklama ile yerli Linux dağıtımımız olan Pardus’un savunma sanayisinde kullanılması için çalışmalara başlandığı duyuruldu.

Geliştirmesi Tübitak Tarafından Yapılıyor

Linux tabanlı olarak dağıtılan yerli Linux dağıtımımız olan Pardus’a verilen destek kısa bir süreliğine kesilmiş olsa da şu anda Pardus aktif ve TÜBİTAK tarafından desteklenmeye ve geliştirilmeye devam ediyor.

Yerli Yazılıma Verilen Önem Artacak

Ülkemizde yerli yazılıma verilen önemin arttırılması adına yerli yazılımın daha da yaygın bir şekilde kullanılması için önemli bir adım geçen ay zaten atılmıştı. HAVELSAN ve TÜBİTAK işbirliğinde Pardus GNU/Linux dağıtımının yaygınlaştıracağı zaten daha önceden de biliniyordu.

Hedef Dışa Bağımlılığın Azaltılması

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, AA’ya yapmış olduğu açıklamada özetle teknoloji çözümlerini geliştirmeye çalıştıklarını ve bu çözümler sayesinde dışa bağımlılığı azaltarak yerli teknolojilerin yaygınlaşmasını istediklerini belirtti.

Yerli İşletim Sistemi Daha Güvenli

Milli Savunma Bakanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Pardus işletim sisteminin yaygınlaştırılması için de çalışmaların başladığını aktaran Atalay, savunma sektöründe Türkiye’nin kendi işletim sistemini yaygın bir şekilde kullandığında güvenlik açısından da daha hassas olacağını söyledi.

Devlet Kurumları Pardus’a Emanet

Ayrıca bu anlaşmanın dışında birçok devlet kurumunda yerli işletim sistemi Pardus’un yaygınlaştırılması ve Pardus’a ek çözümler üretilerek genel anlamda dışa bağımlılığın azaltılmasıyla ilgili yeni haberleri de yakında duyacağız gibi görünüyor.