Her tarafta yaygınlaşan ve hızlı bir şekilde kullanımı artan tabletler, akıllı telefonlar ve bu kategoride yer alan tüm mobil cihazlar günümüzde internet trafiğinin dörtte üçünü oluşturuyor.

Mobil Cihazlar İnternetin Yeni Efendisi

Bilindiği gibi mobil cihazlar artık herkeste bulunuyor. Bu cihazlar bilgisayarlar ne yapabilirse o işlemlerin çoğunu da yapabilmekte. Bundan dolayı da bilgisayarlar geri plana düşmüş durumdalar. Gerek tabletler gerekse telefonlar günümüzde interneti domine ediyorlar. Bu durumu gören araştırma kuruluşları da bu çerçevede yaptığı çalışmaların sonuçlarını paylaştılar.

2018 Yılında %80’e Varan Kullanım Oranı

Yayınlanan yeni verilere göre 2012 yılında internet trafiğinin %40 kadarı tablet ve telefonlardan oluşuyorken, bugün bu oran %68 e kadar gelmeyi başarmış durumda. Yine bu öngörülere göre 2018 yılında da bu sayının %79 olması bekleniyor.

İspanyada Mobil %85 Düzeylerinde

En yüksek mobil internet kullanım oranına sahip olan ülke İspanya’da bu değer çoktan %85’i geçmiş durumda. Akıllı telefon kullanımının nüfusa oranı olarak da %92 ile İrlanda ilk sırada yer alıyor. Ardından gelen Singapur da da nüfusun %91’i akıllı telefona sahip.

Reklam Sektörü de Bu Alanda Çalışıyor

Kullanım değerleri bu düzeyde olunca tabi ki reklam sektörü de bu alana göre genişleme gösteriyor. 2018 yılında tüm reklam hizmetlerinin %60’ının mobil odaklı olacağını belirten araştırma kuruluşları, bu reklam maliyetinin 134 milyar dolar olacağını söyledi. Örnek vermek gerekirse global mobil reklamlara harcanan para; gazete, dergi, sinema ve sokak reklamlarının toplam değerinden daha büyük bir miktarı ifade ediyor.

Bu mobil reklamlara yönelim ile birlikte umarız mobil için bilgisayarlarda olduğu gibi stabil çalışan reklam engelleyici çözümler üretilir.