Siber saldırı 12.05.2017 (Cuma) akşamı dünyanın 74 ülkesinde çeşitli firma, resmi kurum ve tüketicilere ait on binlerce bilgisayarı etkiledi.

Bilişim firması Kaspersky yaptığı açıklamada 74 ülkede en az 45 bin bilgisayarın saldırıdan etkilendiğini duyurdu. Yine çok bilinen virüs koruma yazılımı Avast firmasından saldırı ile ilgili 99 ülkede en az 75 bin bilgisayarın saldırıdan etkilendiğini belirtti. Uzmanlar görüşü, dünya genelinde bugüne kadar bu kadar geniş kapsamlı bir siber saldırının düzenlenmediğine dikkat çekiyor.

Türkiye’de etilenen ülkeler arasında. Kurumsal birçok firma aynı saldırıdan etkilendi.

“Wanna Cry” olarak bilinen zararlı yazılım ile düzenlenen saldırıdan Türkiye’nin etkilendiği belirtildi. Türkiye Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan Cuma gecesi kişisel twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye dahil 74 ülkeye büyük bir siber saldırı düzenleniyor. Ülkemizin siber güvenlik merkezi USOM önlem alma operasyonlarına devam etmektedir” dedi.

Saldırıdan etkilenmemek için Windows işlerim sistemlerinizi güncellenmenizi tavsiye ederiz.

Genç Araştırmacının Tavsiyesi

Araştırmacı Troy Hunt, “Wanna Cry virüsü daha fazla bilgisayara bulaşamayacak ama kesinlikle bunu taklit eden başka zararlı yazılımlar olacaktır” dedi. 22 yaşındaki genç araştırmacı ise ”Bu yazılımı durdurmayı başardık ama kesinlikle yeni bir yazılım gelecek ve bizler onu durduramayacağız” diyor:

“Bu işte çok para var, o yüzden devam etmemeleri için hiçbir neden yok. Ufak bir kod değişikliğine gitmek onlar için hiç de zor değil. Bu yüzden yeni zararlı yazılımla karşılaşma ihtimalimiz yüksek, haftasonu olmasa bile Pazartesi sabahı. İnsanların sistemlerini güncellemeleri çok önemli. Yalnızca güncelleme yaparsanız güvende olursunuz.”