NASA’nın uzay teleskobu olan Hubble tarafından, Jüpiter’in Europa uydusu üzerinde yüksek irtifada seyreden su buharı bulutlarına rastlanıldığı sanılıyor. Peki gerçekten Jüpiter’in uydusu Europa uydusunda gerçekten su bulundu mu?

Yüksek İrtifa Su Bulutu Bulundu

NASA’nın Uzay Teleskobu olan Hubble sayesinde görüntüler elde eden astronom ekibi, Jüpiter’in uydularından birisi olan Europa’nın buzlu yüzeyi üzerinde yüksek irtifada seyreden bir su buharı bulutuna rastlanıldığını açıkladı.

Tez Konuları İçin Önemli Dayanak

Uzun bir süredir, Europa’nın kalın buz tabakasının altında potansiyel olarak suyun varlığına inanan araştırmacılar, böylece söz konusu tezlerine bir dayanak da oluşturmuş oldular.

Su Bulutuna Rastlanıldı

Engadget tarafından hazırlanan habere göre Hubble Uzay Teleskobu’nun Jüpiter uydusu olan Europa’nın yüzerinde sondaj faaliyetleri gerçekleştirmeden sadece gözlemlere dayanarak tespit ettiği bu durum Dünya haricindeki bir gök cisminde suyun varlığına ilişkin ümitleri de arttırmış oldu.

Yaşam Olanağına Dair Umutlar Arttı

NASA Yöneticisi Geoff Yoder konuyla ilgili yaptığı açıklamada; keşfin, Europa’nın okyanus sisteminde potansiyel yaşam olanaklarına ilişkin umutları arttırdığını söyledi. NASA’nın bundan sonraki süreçte araştırmalarının odağına Europa’daki mevcut su potansiyelini alacağı ifade ediliyor.

Görüntüler YouTube üzerinde Yayınlandı

NASA’ya göre 125 mil(200 kilometre) yükseklikte yer alan su buharı bulutları, uygun atmosfer koşullarının bulunmasını sağlıyor.

Baltimore Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü(STScl)’den William Sparks tarafından keşfedilen görüntüler YouTube üzerinden yayınlandı. 15 ay boyunca çekilen 10 farklı görüntünün, Jüpiter’in uydusu Europa’daki su varlığına ilişkin önemli kanıtları ortaya koyabileceği ifade ediliyor.