Japonyada yer alan bir ortaçağ kalesinde, Osmanlı ve Roma dönemlerine ait bazı sikkelerin bulunduğu duyuruldu. Bu sikkelerin gerçek sikkeler olduğu ortaya çıkana kadar da başka kişilerce gerçekleştirilmiş olan bir şakadan ibaret olduğu düşünülüyordu.

İlk Başta Şaka Sanıldı

Yıkıntı halindeki Kasturen Kalesi civarında yer alan Osmanlı ve Antik Roma döenmlerine ait olan sikkelerin bulunduğunu ilk kez duyduğunda kendisine bir şaka yapıldığını düşünen Hiroyuki Miyagi, sikkelerin gerçek sikkeler olduğu ortaya çıkınca çok şaşırdığını söyledi.

Sikkeler Şans Eseri Bulundu

Gangoji Tapınağı Kültür Varlıkları bölümünde çalışan Toshio Tsukamoto, Japon samuraylarının zırhlarını inceleme amacıyla gitmiş olduğu bölgede sikkelere rastlandığını daha önce de Mısır ve İtalya’da yapmış olduğu kazılar nedeniyle sikkelerin Osmanlı ve Antik Roma dönemine ait olduğunu hemen anlayabildiğini belirtti.

1. Constantine Döneminden Kalma Sikkeler Var

X-ray teknoloji kullanılarak incelenmesi amacıyla akerolog Miyagi’ye gönderilen sikkelerin her biri 1.6 ila 2 cm çapındalar. Zamanla yıprandıkları gerekçesiyle üzerlerinde yer alan yazıların okunması neredeyse imkansız olan sikkelerin Antik Roma dönemine ait olanlarının üzerinde büyük ihtimalle 1. Constantine ve elinde mızrak bulunan bir asker yer alıyor. Osmanlı döneminden kalma olan sikkelerin üzerinde de 1687 yazısının olduğu da dikkat çeken detaylar arasında.

Sikkelerin Nasıl Geldiği Merak Konusu

Sikkelerin Japonya’ya nasıl gelmiş olabileceğine dair henüz bir tahmin yürütmenin imkan dahilinde olmadığını belirten Masaki Yokou, Katsuren kalesinin 14. ve 15. yüzyıllarda Asya ülkeleriyle ticaret ilişkilerinin olduğunu bildiklerini fakat Roma ve Osmanlı İmparatorluklarıyla doğrudan bir bağlantısının olduğunu düşünmediğini belirtti. Yokou ve Tsumamoto’ya göre sikkeler, Batı Asyada bulunan farklı ticaret yollarını kullanarak Japonya’ya ulaşmış olabilir.