Yaklaşık 80 yıl kadar önce türleri tükenen ve artık var olmayan Tazmanya Kaplanları, bilimin mucizeleri sayesinde tekrar ortaya çıktı.

80 Yıl Önce Yok Oldular

Tazmanya kaplanlarının günümüzde incelenmesi ne yazık ki hiç de kolay bir iş değil. Çünkü nesilleri 80 yıl kadar önce tükendi. Bunun nedenleri arasında doğanın döngüsü, açlık ve kıtlık gibi nedenler olsa da kimsenin onları korumak için harekete geçmeyişi de önemli bir neden. Ancak bu bilim için bir engel teşkil etmedi. Bilim insanları korkun bir şekilde ihmal edilen tür hakkında daha fazla bilgi sahibi olabildiler.

Hızlı Karar Alma Özellikleri Var

Araştırmacılar, bu türe ait özenle korunmuş olan 2 beyni taradı ve canlıların çoğundan çok daha zeki olduklarını keşfettiler. Beyinleri tazmanya şeytanlarında bulunan beyinlere benziyor ve daha büyük frontal loblara sahipler. Bunun tabii ki planlama ve ani kararlarda çok daha hızlı ve doğru kararlar aldıklarını gösterdiği söylenmekte.

İki Farklı Yöntem Kullanıldı

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, iki farklı tarama yöntemini kullanarak araştırma işleminde başarı elde etti. Bunlardan birisi MRI taramaları. Bu taramalarla beynin gri maddesi analiz edilir. Bir diğer yöntem ise difüzyon görüntüleme mimarisi. Bu yöntem kullanılarak beyinde yer alan beyaz madde araştırılır. Bilim insanları, bu kaplan örneklerinin en az 100 yıllık yaşından dolayı, sanal modeller üretmek durumunda kaldılar ve böylece beyaz maddeyi tekrar ortaya çıkarmak zorunda kaldılar.

Geç de Olsa Onurlandırıldılar

Mevcut araştırmalar, türleri kısa süre önce tükenen diğer hayvanları anlamada, insanlığa yardımcı olabilir ve araştırmacıların araştırmalarına da yardımcı olma konusunda önemli olabilir. Zalim koloniciler, tazmanya kaplanlarını yok etmiş olabilirler ama bilim insanları çok geç de olsa onların ne kadar önemli olduklarını ortaya çıkarttılar.