Google’ın çeviri işlemlerinin yapılmasına olanak sağlayan servisi artık yapay zekası DeepMind tarafından kontrol ediliyor. Yazılım ve yapay zeka uzmanları dahi artık bazı çevirilerin nasıl yapılabildiği konusunu tam olarak anlayamıyor.

DeepMind Hızlı Bir Şekilde Gelişiyor

Google’ın büyük yatırım yaptığı yapay zeka servisi DeepMind, beklenenden daha hızlı bir şekilde öğrenerek, kimi zaman DeepMind projesinin çalışanlarını bile şaşırtıyor.

Dudak okumayı sadece 5000 filmdeki dudak hareketlerini inceleyerek kısa bir süre içerisinde çözen DeepMind, şimdi de Google’ın popüler çeviri servisi olan Google Translate’i de ele geçirdi.

DeepMind Eğitimini Almadığı Dilleri De Çeviriyor

Şu anda Google Translate, DeepMind tarafından kontrol ediliyor. Google Translate’in çeviri kalitesinin hızlı bir şekilde yükselişi de herkes tarafından fark ediliyor. Her dilde çeviri konusunda da önemli bir kalite artışı göze çarparken, Google uzmanları başka bir detaya da dikkat çekiyorlar. Google yöneticileri, DeepMind’ın, henüz eğitimini almadığı diller arasında da çeviri yapmaya başladığının altını çiziyorlar.

Örneğin, DeepMind henüz Japonca-Korece arasında çeviri eğitimi almamış olmasına rağmen, İngilizce-Japonca, İngilizce-Korece eğitimi aldığı için, Japonca bir ifadeyi önce İngilizce’ye çevirip oradan da Korece’ye çevirerek hizmet veriyor.

Öğrenmenin Nasıl Geliştiğini Google Da Anlayamıyor

Bu tür, alternatif çözümlerde çeviri kalitesi doğrudan eğitim aldığı çevirilere daha düşük kalsa da, yapay zeka soruna çözüm getirmiş oluyor.

Google yöneticileri ayrıca, interneti sürekli tarayarak kendini eğiten ve geliştiren DeepMind’ın, giderek artan çeviri kalitesinin detayları hakkında, kendilerinin de cevapsız olduğunu dile getiriyorlar.

DeepMind Kontrolden Çıkıyor Mu?

DeepMind’ın bunu nasıl başardığını anlamadıklarını itiraf eden hizmetin yöneticileri ve mühendisleri, kontrolden çıkan yapay zekanın dünyayı ele geçirdiği öykülerin anlatıldığı Matric veya Terminatör gibi filmleri akla getiriyorlar.

Stephen Hawkings ve Elon Musk gibi aydınlar, çok uzun zamandır, kontrolden çıkıp kendi kendine öğrenmeye başlayacak yapay zekaların bir gün mutlaka insanlığı düşman olarak görmeye başlayacağını ve insanoğlunun sonunu getireceğini savunarak bu çalışmaların ciddi kontrol altına alınmasını istiyorlar. Yoksa haklı olabilirler mi?