Web’in kurucusu olarak da bilinen Tim Berners-Lee, internetin çalışma biçimini değiştirerek kullanıcı bilgilerini tamamen güvenli hale getirmeyi hedefliyor.

Google ve Facebook İnterneti Ele Geçirmiş Durumda

WWW’nın mucidi olan Tim Berners-Lee Google ve Facebook’un internetin tamamını ele geçirmesi üzerine, internetin çalışma biçimini yeniden şekillendirmeyi hedefliyor. Bu sistem için MIT’de Solid yani Social Linked Data isimli yeni bir sistem üzerinde çalışılıyor. Yeni sistem Solid sayesinde tüm internet kullanıcılarca yönetilecek. Solid, kullanıcı bilgilerinin ortak bir şekilde toplandığı ve sadece kullanıcıların seçtiği bölgelerde depolanan kişisel bir bilgi depolama sistemi.

Kişisel Veriler Daha Güvenli Bir Halde Depolanabilecek

Sistemde bulunan kullanıcılar, Solid’de bulunan bilgilerin hangi sitelere verilebileceğini ve hangi bilgilerin verilebileceğini kendileri seçebilecekler. Solid’i asıl güvenli kılan unsur ise kullanıcıların bilgilerini depoladığı alanı kendilerinin seçme imkanına sahip olmaları.

PODS yani Personel Online Data Stores isimli bu depolama alanları, son derece güvenli ve tamamen kullanıcı kontrollü sistemler. Solid’in kimlerle paylaşılacağını ayarlama imkanı tanıyan PODS, LID yani Linked Data’nın aktifleşmesini de sağlıyor. Tim Berners-Lee’nin geliştirmekte olduğu diğer bir sistem LID, kişisel bilgilere erişen internet sistemlerinin, tüm bilgileri güvenilir bir şekilde toplamasında da kilit rol oynamakta.