Android Cihazlar Tehlikede

Check Point adlı yazılım şirketi tarafından hazırlanan rapora göre 10 milyon Android cihaz tehlikede. Bunun sebebi ise HummingBad adlı mobil virüs. Check Point adlı şirket, bu virüsü geçtiğimiz şubat ayında fark etmişti. Bugün baktığımız raporlara göre de 10 milyon cihaz bu virüsten etkilenmiş durumda.

Virüsü Geliştirilenler Haksız Kazanç Elde Ediyor

HummingBad hakkında çin merkezli YingMob ise yazılımı 25 kişilik bir geliştirici ekibinin hazırladığını belirtti. Android cihazlara rootkit adlı bir yazılım yükleyen HummingBad virüsü, hackerların android cihazlara yönetici olarak erişebilmesine imkan sağlıyor. Ayrıca HummingBad üzerinden hileli reklam gelirleri de elde edilebiliyor. Bu virüsün bulunduğu telefonlar sayesinde virüsü geliştiren ekibin aylık 300 bin dolar civarı para kazandığı da söylenenler arasında.

Virüs 85 Milyon Cihazda

Check Point, tehlikenin sadece elde edilen bilgilerin 3. kişilere satılması olmadığını açıkladığı raporda, toplam 85 milyon cihaza bu uygulamaların indirildiği ancak sadece %25’i zararlı durumda.

Türkiye de Etkilenen Ülkeler Arasında

HummingBad adlı mobil virüsten en çok etkilenen ülkeler ise Çin ve Hindistan olurken, Türkiye bu listede, 450 bin cihazla 5. sırada. Virüsün en çok etkin olduğu android sürümleri ise Kit Kat ve Jelly Bean bu iki sürüm virüsün %90 olarak yayıldığı sistemler.