Adil kullanım konusuda limit artışına gitme niyeti olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, ilk aşamada kota limitlerine dair bir yükseltme işlemi gerçekleştiremezse, kota aşım sonrasında düşürülen hızların yükseltilmesi konusunda bazı çalışmalar yapmaya başladı.

AKN Nedir?

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu yani bildiğimiz adıyla BTK, Adil Kullanım Kotası konusunda çalışmalar yapmaya devam ediyor. Adil Kullanım kotasının ne olduğunu bilmeyen yoktur eğer varsa bile ay sonuna yaklaştığında internet hızı düşüşü yaşadığı anda bu uygulamanın adını bilmese bile gerçek yüzünü görmektedir. Sınırsız olarak satılan internet hizmetinin, hız ve kullanım anlamında sınırsız olmaması açısından bir kotaya takılması yani sınırlamaya tabi tutulması durumu olarak da açıklanabilir.

100 GB AKN tanımlı bir internet hizmeti almışsanız ve hızınız da 25-50 mb civarlarındaysa hızlı bir şekilde dosya indirme işlemi sonrası aşılan bu AKNden dolayı internet hızınız 3 Mbps seviyesine düşürülüyor ve buna da Adil Kullanım Kotası adı veriliyor.

Hız Yükseltilmesi Yapılacak

Bilgi Teknolojileri ve İletişim kurulunun gerçekleştirdiği bu yeni düzenleme ile birlikte düşürülen internet hızı 2 Mbps daha arttırılaracak ve 3 Mbps seviyesine çıkacak. Kotalarda ilk zamanlarda pek bir değişim görüntülenemeyebilir ama hız anlamında iyileştirmeler yaşanacağı beklenen bir çalışma olduğundan kısa süre içerisinde bunun meyveleri alınacağa benziyor.

BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan “Bir düzenlemenin şart olduğu ve bu düzenlenemenin tamamen tüketici talepleri dikkate alınarak gerçekleştirileceğini ve operatörlerini hız arttırımına davet ediyorum. AKN makul seviyelere çekilecek” şeklinde bir açıklama ile mevcut durumu değerlendirdi.

Optimizasyon Geliyor

Fatih Sayan, operatörlerin bu konuda temkinli yaklaşımlar sergilediğini ve sınırı arttırmak istemediklerini belirtti. Sektör yetkilileri de uygulamanın yeni bir yatırım anlamı taşıdığını ve hız artışı yapmanın sıkıntılar doğurabileceğini savundu.