İnsansız hava araçları yani drone’lar evlere girebilecek kadar küçük boyutlara geldi ve bu alandaki gelecek tahminleri de giderek netleşiyor. BI Ingellice tarafındanh azırlanan rapora göre 2020 yılında dünyada 22 milyon adet drone sevkiyatı gerçekleşiyor.

Gelecekte Ne Olacağı Merak Konusu

Günümüzde drone’lar eğlenceden lojistiğe, e ticarete kadar tüm alanlara girmiş durumdalar. Savunma sanayisi medya gibi bir çok alana da hizmet ediyor. Bu durum teknolojik gelişmeleri de hızlandırmakla kalmıyor yerel ve ulusal çapta yeni yönetmeliklerin de yayınlanmasına sebep oluyor. 15 Temmuz sonrası belli bir süre malumunuz droneların uçuşu yasaklanmıştı. En çok merak edilen konu ise gelecekte drone’lar hava trafiğini nasıl etkileyecek?

2017’de 10 Milyon Satış Beklenmekte

Söz konusu raporda göre tahmin edilen rakmlar 2014 yılında dünya genelinde sadece 3 milyon adet drone varken bu rakam 2015 yılında 6 milyona çıkmıştı. Şu an için 7 milyon satılması beklenen drone satısı 2017 yılında 10 milyon satış beklenmekte. 2018 yılında ise drone satışının 13 milyon olarak gerçekleşmesi beklenmekte. Bir sonraki yılda ise sırasıyla 4, 5 ve 7 milyon şeklinde satışlarda artış da beklenmekte. Yani 2020 yılında 22 milyon ve bir sonraki yılda ise 29 milyon drone satışının gerçekleştirilmesi bekleniyor.

2021’de 12 Milyar Dolarlık Pazar Oluşacak

Rapordan yansıyan bir diğer rakama göre de 2015 yılında 8 milyar olan drone satışı 2021 yılında tam 12milyar dolara çıkacak. Bu rakamları drone sayılarıyla kıyasladığımız zaman ise fiyatların oldukça düşeceğini söylemek de mümkün oluyor. Zira drone sayısı yaklaşık olarak %500 artacakken, pazar hacmi ise %50 dolaylarında düşeceğe benziyor.

Satış Artarken Fiyatlar Düşecek

BI Intelligence tarafından yayınlanan raporda da fiyat rekabetinin artacağı ve yeni başlayanların drone dünyasına adım atmasının daha kolay hale geleceği dile getiriliyor. Bunun yanısıra ise şirketler tarafındaki ilerlemenin son tüketici tarafındaki ilerlemeyi de geride bırakacağına ve askeri savunma sanayinin de bu sektöre öncülük edeceği beklentiler arasında.

Rapora göre en büyük pazarlar ABD ve Avrupa tarafında. Önümüzdeki yıllarda bu pazarlardaki ihtiyaçların genişlemesine bağlı olarak da gökyüzündeki drone sayısı giderek artacak.