X Raporu

X raporu alınana kadar, o gün içinde gerçekleştirilen tüm satışların yer aldığı rapordur.

– Mali Değeri Yoktur, Bilgi Amaçlıdır.

Günlük Z Raporu

Günlük perakende satış tutarını Gösterir.

– Defterlere işletmenin perakende satışları günlük Z raporuyla kayıt edilir.
– İşletmeler dilerse günlük Z raporu da alabilirler. Ancak işletmelerdeki Z raporlarının sayısı değil alınmış olması önemlidir.

Aylık Z Raporu

Aylık perakende Satış Tutarını Gösterir.

– Aylık rapor alınması zorunlu değildir.

EKÜ: Elektronik Kayıt Ünitesi

Mali onaylı yazıcıların günlük kağıdında yer alan bilgilerin elektronik bir hafıza kartına yazılması işlemidir.

– Gün içerisinde gerçekleştirilen satışlar ve fiş ünitesinde var olan bütün bilgileri otomatik şekilde ve birebir kaydetmektedir.

– Ödeme kaydedici cihaz üzerinde dışarıdan mali mühür sökülmeksizin çıkarılıp takılabilen bir kayıt ortamıdır

– 256 MB hafıza kartı ile kullanımlarda 6.457.314 işlem kayıt imkanına sahiptir.

– Mali onaylı yazıcılar, elektronik kayıt ünitesi takılı değilse çalışmamaktadır. Ekü tamamen dolmadan değiştirilebilir ancak bu değişimden önce bir Z raporu alınmalıdır.

– Her EKÜ’ye ait sıra numarası, ÖKC’lerden alınması zorunlu olan “Z” raporu üzerine otomatik olarak basılmaktadır ve mali hafızaya kaydedilmektedir.

– Yeni Ekü takıldığı anda, eski EKÜ tamamen dolu olmasa bile kullanılamaz. Takılan her yeni EKÜ için bir EKÜ numarası oluşturulur ve bu EKÜ’ye kaydedilme gerçekleşir.

– Ekü, cihaz çalışırken takılıp çıkarılabilir.

Kullanıcı Bazlı Rapor

Personellere dair raporları barındırır.

İlgili personelin o gün içinde ya da rapor alınana kadar gerçekleştirdiği tüm satış işlemlerine dair bilgilerin yer aldığı rapordur.

Ürün Grup Raporu

İlgili ürün gruplarına tanımlanmış olan KDV’ler baz alınarak oluşturulan toplam satış bilgilerinin yer aldığı raporlardır.

Günlük Hafıza

Gün içerisindeki satışlara ilişkin mali verilerin kaydedildiği hafıza birimi.

– Yeni Nesil ÖKC’lerde fiş her sonlandığında fiş toplamı ve KDV değeri anlık olarak günlük hafızaya kayıt edilecektir. İstenildiğinde bu veriler GİB bilgi sistemlerine anlık veya günlük olarak iletilecektir.

– Günlük hafızada yer alan, mali hafızaya aktarılmamış verilerin kontrolsüz olarak değiştirilmesi engellenecek ve bu bilgiler hiçbir şekilde silinemeyecektir.

– Günlük hafızadaki veriler mali hafızaya aktarılmış olsalar dahi en az 10 gün boyunca saklanacaktır.

– Günlük hafızada, farklı KDV oranlarına sahip ürünlerin satışından elde edilen hasılat, toplam KDV tahsilatları, farklı ödeme türleri vasıtasıyla elde edilen hasılatlar ve varsa faturalı satışlar toplamı, gün içinde müşterilere verilen fiş sayısı ve diğer tahsilatlar muhafaza edilecektir.

– Kullanıldığı gün içerisinde alınan “X” ve gün sonunda alınacak “Z” raporlarında bu bilgiler yer alacaktır.

Yeni Nesil yazar kafa ile entegreli çalışan AybitPos – Restoran & Cafe Otomasyon Programımızı buradan inceleyebilirsiniz.