Rus fizikçiler, evrendeki karanlık maddenin çürüdüğünü, bazı dengesizliklerin de buna bağlanabileceğini söylediler. Bilim dünyasının merak ettiği ise evrenin gelecek planları arasında neler yer alıyor. İşte bu soru tüm bilim insanlarının kafasını karıştırıyor.

Karanlık Maddede Bozulmalar Meydana Geldi

Rus fizikçiler, 13.7 milyar yıl önce gerçekleşen “Büyük Patlama” olayından beri evrende var olan karanlık maddenin %5’inin bozulduğunu iddia ettiler. Fizikteki en büyük gizemlerden biri olan evrenin yıldan yıla yapısından keşfedilen değişimler. Bu değişimlerin evrenin olağan işleyişine de etkisi oluyor. Bu gelişmeler sonucunda da akıllara bir başka soru olan “Gelecekte evren nasıl olacak?” sorusunu getiriyor.

Evrende Karanlık Madde Azalıyor Mu?

Moskova Nükleer Araştırma Enstitüsünden Igor Tkachev ise “Evrendeki tutarsız durum, karanlık maddede yaşanan azalma ile açıklanabilir. İlk kez karanlık maddenin ne kadarlık bir kısmının kaybolduğunu ve dengesiz parçanın boyutunun ne olacağını da hesaplamayı başardık” şeklinde konuştu.

Karanlık Maddenin Zamanla Çürüdüğü Ortaya Çıktı

Mevcut hipoteze göre evrenin yüzde 4.9’u normal madde -galaksi, yıldız v.b. görebildiğimiz şeyler-, yüzde 26.8’i karanlık madde ve yüzde 68.3’ü karanlık enerji. Karanlık enerji, muhtemelen evrenin genişlemesinden sorumlu olan şey.

Araştırmacılar, “Büyük Patlama’nın Yankısı dedikleri kozmik mikrodalga arka planını incelediler. Bulgular karanlık maddenin zaman içinde çürüdüğünü gösteriyor. Ancak henüz kesinleşmiş bir şey yok, çünkü evrenin genelinde değil ufak bir örnekleminde deney yapılabiliyor. Yine de bu, evreni anlamak için büyük bir adım.