Uzay Aracı Rosetta, TSİ 14:18’de Kuyruklu Yıldıza Çarparak Görevini Tamamlayacak

12 Yıl Önce Bugün Fırlatılmıştı

67P isimli kuyruklu yıldıza dair inceleme gerçekleştirmek için Avrupa Uzay Ajansı tarafından 12 yıl önce bugün fırlatılan uzay aracı Rosetta, bugün saat 14:18’de kuyruklu yıldıza çarparak görevini tamamlayacak.

Sistem Doğru Şekilde Kapatıldı

Bilim insanları, Rosetta’nın kuyruklu yıldıza çarpmasından sonra ağır da olsa çalışmaya devam edebileceğini belirterek daha önce yüklenen yazılımlar sayesinde sistemin doğru şekilde kapandığından emin olacaklarını belirttiler.

Dünyaya 100 Binden Fazla Fotoğraf Gönderildi

10 yıllık yolculuğunun ardından Ağustos 2014’te P67 Çuryumov-Gerasimenko ismi verilen kuyruklu yıldıza ulaşan Rosetta, aradan geçen süre zarfında dünyaya 100 binden fazla fotoğraf gönderimi gerçekleştirdi. Rosetta, ayrıca Kasım 2014’te Philae isimli küçük bir robotu kuyruklu yıldızın yüzeyine inmeyi de başarılı bir şekilde gerçekleştirmişti.

Kuyruklu Yıldıza Yakın Mesafeden Fotoğraflar Yollanacak

Rosetta’nın kuyruklu yıldıza çarpmadan önce dünyaya kaç resim daha göndereceği ise büyük bir merak konusu. Bilim insanları, Rosetta’nın son bir gayretle kuyruklu yıldıza çarpmadan 15-20 metre mesafede olduğu durumda fotoğraflar gönderebileceğini bekleyen açıklamalar gerçekleştirdiler.