NASA iki yıldır haber alamadığı STEREO-B uzay aracı ile tekrar iletişim kurmayı başardı.

2006 Yılında Uzaya Yollanmışlardı

Dünya, uzay ve evren kavramları hakkında önemli keşifler icra eden ve dünya dışındaki olayları da takip eden Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi yani NASA 2006 yılında güneşin hareketlerine dair daha doğru gözlemlemeler yapabilmek adına STEREO-A ve STEREO-B isimli iki farklı uzay aracını uzaya yollamıştı.

STEREO-B Güneş Hareketlerini İzleyecekti

Bu araçlardan STEREO-A dünyaya daha yakın bir konumda yer alıyorken, ikinci uzay aracı olan STEREO-B ise güneşe daha yakın bir konumda konumlandırılmıştı. Ancak NASA, STEREO-B uzay aracının yeniden başlatma işlemini gerçekleştirdikten sonra STEREO-B uzay aracı ile arasındaki iletişimi kaybettiğini açıklamıştı.

Deep Space Network Sayesinde İletişim Kuruldu

NASA’nın yaklaşık iki yıl boyunca iletişim kuramadığı STEREO-B ile tekrar iletişim kurulduğu NASA’nın internet sitesinden yapılan bir açıklama ile duyuruldu. Dev boyutlara sahip radyo antenlerine sahip olan uzay araçlarıyla bağlantı kurma gibi yetenekleri olan Deep Space Network sayesinde geçen iki yılın ardından tekrardan STEREO-B uzay aracı ile iletişim kuruldu.

STEREO-B uzay aracı sayesinde tekrardan NASA’nın güneşe ait daha detaylı fotoğraflar elde edebileceği de düşünülenler arasında. Hatta bu uzay aracı uzaya gönderildiğinde dünyada çekilen görüntülere göre Güneş’in daha detaylı fotoğrafları da ortaya çıkmıştı.