Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşe Bakanı Ahmet Arslan, Türkiye Uzay İstasyonu ile ilgili çalışmaların en sonunda tamamlandığını belirterek yeni yasama yılında Meclis’e sevkinin gerçekleştirileceğini duyurdu.

Tasarı Meclise Gönderilecek

65. Hükümet’e ait olan eylem planında Türkiye Uzay İstasyonu’nun kurulma görevinin kendilerine verildiği belirten Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme bakanı Ahmet Arslan, bakanlık olarak bütün konularda hazırlıkların yapıldığını açıklarken ayrıca şunları da söyledi: “Türkiye Uzay Ajansının kurulması ve uzaya yönelik faaliyetlerin düzenlenmesi hakkında Kanun Tasarısı Taslağı tamamlanarak, Bakanlıkların ve çeşitli kurum ve kuruluşların görüşleri alındı. Meclis’e sevk edilecek aşamaya getirdik.”

Önemli Ülkelerin Uzay Merkezleri İncelenecek

Türkiye Uzay İstasyonu ile ilgili olarak Türkiye’nin uzay alanındaki mevcut altyapısının ve yeteneklerinin de hızlı bir şekilde geliştirileceğini aktaran Bakan Arslan, uluslararası iş birliklerine de çok önem verdiklerini Alman Uay Ajansı ve Japon Uzay ve Havacılık Ajansı ile önemli işbirlikleri içerisinde programlar geliştirdiklerini belirtti.

Arslan, kanun taslağını hazırlarken Amerika Havacılık ve Uzay İdaresi yani NASA, Japonya Havacılık ve Uzay Araştırmaları Ajansı olan JAXA, Almanya Havacılık ve Uzay Araştırmaları Merkezi olan DLR ve Fransa Uzay Araştırmaları Merkezi gibi önemli ülkelere ait olan havacılık ve uzay ajanslarının da incelendiğini belirtirken, bu ülkelerin temel kanunları ve uzay politikalarına dair de ilgili metinlerden faydalanıldığı belirtildi.