Bilim insanlar her ne kadar bu konuya dair farklı görüşler bildirse de Stephen Hawking’in kara delikler hakkında farklı fikirleri var. Peki karadelikler gerçekten de yok olur mu?

Evrende bazı şeylerden kaçmak mümkün değildir. Kaçmaya çalışmak da pek akılcı olmaz. Bunlar ölümler, vergiler ve nihayetinde bilimsel açıdan bakıldığında da kara delikler kaçmanın imkansız olduğu şeylerden. Eğer yaşadığınız zaman doğru bir zamansa tüm bu deneyimleri tek seferde yaşayabilirsiniz.

Kara Delikler Yok Edilebilir Mi?

İnatçı varlıklar olarak da bilinen kara delikler, galaksiler arasında amaçsızca geziniyorlar ve önlerine çıkan her şeyi iştah içerisinde tüketiyorlar. Üstelik isimlerini de sonuna kadar hak ediyorlar ve olur da kara delik çevrenizden herhangi bir nesneyi yutarsa çıkması da mümkün olmamakta. Hatta öyle ki karadelikler ışığı bile yakalayabiliyor ve içerisine çekebiliyorlar.

Kara Deliklerin Zayıf Noktaları Var Mı?

Hemen hemen her korku filminde korkunç canavarın bir zayıf noktası bulunmaktadır ve kara delikler de galaksilerin korkunç canavarları olarak kabul edilmekte. O zaman bu galaksi canavarlarının da zayıf noktaları olamaz mı?

1970’li yıllarda teorik fizikçi Stephen Hawking, yerçekimi kavramı ve kuantum mekaniği kesişiminde önemli, unutulmaz bir keşfe imza atmıştı. Buna göre, kara delikler yavaş da olsa yanıyordu ve yeterli zamanın ardından, sonunda da yok oluyorlardı.

Kara Delikler Yenilmez Değil

Yani ünlü bilim insanı Hawking’e göre bu ‘korkunç canavarlar’ yenilebiliyor fakat nasıl? İzafiyet teorisine göre bu fazlasıyla karmaşık bir matematik teorisi. Aynı şekilde kuantum mekanikleri de böyle.

Tabii ki tüm bu ‘Nasıl’ sorularına kafa karıştırıcı matematiksel terimlerle cevap vermek pek hoş değil. Basit bir açıklama yapmak gerekirse, uzay boşluğunda sınırsız sayıda sanal parçacıklar yer alıyor ve bu parçacıklar uzay boşluğunda çok kısa anlarda enerji çalıyorlar, birbirleriyle çarpışıyorlar ve ardından buharlaşarak hiçliğe karışıyorlar.

Kara Deliklerin Ömrü Var Mı?

Yani kara deliklerin sonsuz bir ömrü var mı? Her şey yaşar ve ölür. Kara delikler de bu sınıfa dahil mi? Evet, bir kara deliğin dahi sınırlı bir ömrü var. Stephen Hawking 1974’te bu araştırmaları yaptı ve ardından bilimsel jargona ‘Hawking radyasyonu’ terimini kattı.

Ünlü bilim adamına göre bu kara delikler kuantum mekanikleri nedeniyle bir enerji yayıyordu ve bu da giderek küçülüyordu, sonunda da buharlaşıyordu. Buna rağmen, bu işlemin oluşumu bizim hayal edebileceğimiz bir zaman aralığının çok daha ötesinde. Yani bir kara deliğin yok olması işlemi, astrofizik durumunda bizim gözle görebileceğimiz etkiler yaratmıyor.

Kara Delikler Zamanla Ölüyor

Şu anda elimizde yer alan bilgilere göre kara delikler zaman içinde Hawking radyasyonunu yayıyor ve böylece kütlelelerini de yavaşça kaybediyorlar. Daha büyük kara delikler, daha az ısılarda radyasyon sıcaklığı yayıyor ve yok olmaları da haliyle fazla vakit alıyorlar.

Kara Delikler Kolay Yok Olmuyor

Yine de tüm bu dediklerimiz biraz fazla akıl karıştırıcılar ve bir kara deliğin yok oluş süreci, kolay kolay gerçekleşmiyor. Bilimkurgu filmlerinin en büyük konularından birisi olan bu kara delikler konusunda Hawking’e katılmayanlar da var. Her ne olursa olsun, Paris’teki meşhur Eyfel Kulesi’nin bir kara deliğe dönüşmesi hâlinde, bir gün içinde buharlaşacağı şimdilik bildiklerimiz arasında.