Bilim insanları EMP gibi saldırıları engelleme kapasitesine sahip olan bir beton geliştirmeyi başardıklarını açıkladılar.

EMP Dalgalarının Geçişi Engelleniyor

Nebraska Üniversitesi ve Lincol Üniversitesi’nin ortak çalışmalarıyla yeni bir tür beton üretildi. Bilim insanları deneyleri farklı amaçlar için gerçekleştirirken, yanlışlıkla geliştirilen bu yeni beton türü elektrikle çalışabilen tüm cihazları da etkileyen EMP dalgalarının geçişini de önlüyor.

Buz Tutmayan Beton Hedefleniyordu

Aslında araştırmacılar, en soğuk havalarda bile buz tutmayan bir beton türü üretmeye çalışıyorlarmış. Bu amaç doğrultusunda başlatılan çalışmalar, EMP’yi engelleyebilen betonun üretilebilmesiyle sonuçlanmış.

Magnetite EMP Dalgalarını Engelliyor

Betona bu ilgi çekici özelliği bahşeden ana maddenin ismi “magnetite.” Bir tür mineral olan magnetite, manyetik özellikleri sayesinde EMP dalgalarını durdurabiliyor.

EMP Dalgaları Büyük Bir Tehdit

Bir termonükleer bomba denemesiyle ilk defa 1960’lı senelerde gözlemlenen EMP dalgaları, bombanın test edildiği alandan 1500 kilometre uzaklıktaki dükkanların ve mağazaların alarm sistemlerinin hasar görmesiyle keşfedilmiş. Keşfedildiği, günlerden beri, her türlü elektronik cihaza zarar verebilen EMP dalgalarını büyük bir tehdit olarak görülüyor.