in’in uzayda yaşam iddialarını araştırma amacıyla geliştirdiği ve faaliyete geçirdiği FAST dünya üzerinde yer alan en büyük radyo teleskobu olma ünvanına sahip. Peki FAST’ı insanlık adına bu kadar önemli kılan görev nedir?

500 Metre Çapıyla Dünyanın En Büyüğü

Çin’in Guicou eyelatinde yer alan Pingstang kasabasına kurduğu bu Küresel Diyafram Radyo Teleskobu’nun resmen devreye sokulduğu duyuruldu. Teleskop, 500 metre çapa sahip ve bu çapıyla da dünyanın en büyük radyo teleskobu olma ünvanına da sahip olurken uzayda yaşam iddialarını tespit etme görevini de üstleniyor.

FAST’in Maliyeti Arttı

Gizmodo adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Çin teleskobun yapımı için 180 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Ek olarak teleskobun sinyalleri doğru alması adına ve manyetik parazitlerin oluşmaması için bölgede yaşayan 10 bin kişilik vatandaş da tahliye edildi. Haliyle Çin hükümeti de ayrıca bu vatandaşlarının zararlarını da karşılamak zorunda kaldı.

Rakiplerini Geride Bıraktı

FAST, Porto Riko’da yer alan Arecibo teleskobunun tam iki katı büyüklüğe sahip olarak bu alanda lider olurkan, Almanyada yer alan Effelsberg teleskobundan ise tam 10 kadar daha güçlü durumda.

FAST’in Yapabilecekleri Konuşuluyor

FAST’in şu anki donanımıyla bir uzaylı medeniyeti keşfetme potansiyelinin daha uzak ve karanlık gezegenleri görebilmesi sebebiyle 5-10 kat olduğu belirtiliyor. Teleskop sayesinde daha fazla titreşen yıldız tespiti de mümkün olacak. Bu sayede yer çekimi dalgaları veya uzay-zamandaki dalgalanmaların izlenmesi ve anlaşılmasıyla galaksilerin evrimi ve evrenin kökleri daha iyi anlaşılabilecek.

İlk 5 Yıl Çinli Bilim İnsanlarına Açık

FAST’in ilk 5 yıl sadece Çinli astronomlara açık olması, daha sonrasındaysa tüm dünyadaki bilim insanlarına açılması planlanıyor. Ayrıca, Çin 2022’de bir uzay istasyonu inşa etme planları yaparken Ay’a ilk adımı ise 2036’ya kadar atmak istiyor.