Rwanda’da uzun bir süredir kan nakliyesinde problem yaşanıyordu. Hükümet drone’larla ilgili yeni bir program ortaya koyduğunu açıkladı.

Bir Süredir Yaşanan Bir Sorundu

Afrika’da bulunan Rwanda adlı bir ülkede uzun süredir gerekli malzeme ve kan nakliyesinde problem yaşanıyordu. Bu ülkede hastaneler çok küçük ve birçok malzemeden de mahrumlar. Hükümetleri bu sorunları aşmak için drone’lardan yararlandığı bir program ortaya koydu.

Siparişleri Zipline Şirketi Alıyor

Mesaj veya mail yoluyla birlikte sipariş edilen kanlar California’lı robot şirketi Zipline tarafından alınmakta ve Muhanga şehrinde yer alan drone üssü tarafından istenilen kan cihaza yükleniliyor. Sonrasında drone bu kanları paketler halinde verilen koordinatlara dağıtıyor.

1.5 KG ile 150 KM Yol Gidebiliyor

“Zip” isimli drone’lar yaklaşık 1.5 kg kadar kanı 150 km’ye kadar taşıyabilme özelliğine sahip. Bu da bir insan hayatını kurtarmaya yeter. Günde 15’ten başlayıp 50-150 acil çağrıya çıkabilen uçuş sayılarının da mevcut olduğu söyleniyor.

Uçuşlar Ortalama 30 Dakika Sürüyor

Her uçuş ortalama 30 dakika civarında sürmekte. Gelecekte hayat kurtarıcı ilaçlar ve aşıları da dağıtma hedefindeki hükümetin ilk hedefi yalnızca batı kesiminde uygulanan programı doğuya doğru da yaymak.

Amaç Temel Sağlık İhtiyaçlarının Karşılanması

Tabi ki şirket UPS, Vaccine Alliance, Gavi gibi büyük kuruluşlarla da çalışıyor. Hedefi bu uygulamaları tüm Afrika ve Amerika’ya yaymak. “Teknoloji ölüm ve yaşam arasında büyük bir fark yaratabilir” diyen Gavi’nin CEO’su, “Her çocuk temel sağlık ihtiyaçlarının karşılanmasını hakeder, bizim projemiz bunun ilk adımı” diye ekliyor.