Dünyamozdan yaklaşık olarak 3.8 milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen oldukça büyük bir patlamanın sırrı, 10 ay sonra çözülmeye başlandı. Bilim insanları dev bir kara deliğin bir yıldızı saniyeler içinde yutarak gel git etkisini ortaya çıkardığını ve diğer yıldızların birbiri ile çarpıştığını ortaya çıkardı.

11 Aylık Gözlem Sonucu Bilgiler Elde Edildi

Geçen Ocak ayında, uzayın derinliklerinde büyük bir patlama radarlara yansımış ve bu patlama anında gözlemlenmişti. 11 ay boyunca yürütülen çalışmaların sonucunda ise gözlemlenen etkiler, bunun sadece bir patlama olmadığını ortaya çıkardı.

Olay Kozmik Çarpışma Olabilir

Olay, aslında kozmik bir çarpışma olabilir görüntüsü de hakim görüşler arasında yer alıyor. Patlayan yıldızla ilgili ortaya çıkan veriler, bir süpernovayı işaret eden türden değildi. Bilinen teorilerin hiçbirisi bu durumu açıklamaya yetmedi.

Günümüz Teknolojisi Yetersiz Kalıyor

Evrende bu kadar uzak bir nokta uzay aracını göndermek ise şu anki teknolojilerle imkansız olarak görülüyor. Bu nedenden dolayı da ancak uzaktan gözlemler yapılmaya çalışılıyor ve yeterli veriler de anlık olarak toplanamıyor. Karadelikler de hiçbir şekilde görüntülenemiyorlar.

Olay Süpernova Patlaması Olmayabilir

Weizmann Bilim Enstitüsü’nden Yorgos Leloudas, Pazartesi günü yayınlanan bir haberde şu ifadeleri kullandı: “11 aydır gözlemlediğimiz bu olayın bir süpernova olması pek mümkün görünmüyor. Aşırı hızla dönen bir karadelik muhtemelen yıldızı ani bir hareketle yuttu.

Bu durum yıldızın yutulduğu bölgede, bir gel-git etkisi yarattı. Muhtemelen bölgedeki yıldızlar, güç dengesinin bozukluğundan dolayı birbirleri ile çarpıştılar.” Olayın yaşandığı bölge, Dünyamızdan 3.8 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunuyor.