Bilgisayar sektörü bir türlü kendini toparlayamıyor. Ortaya çıkan son rakamlar da durumun ne kadar ciddi olduğunu bir kez daha gözler önüne sermişe benziyor. Peki sektörün karşısında duran en büyük ne?

Durum Hiç Açıcı Değil

Bilgisayar satışlarının pek iyiye gitmediği gitmediği bilinen bir gerçek ve son 2 yıldır da durum bir türlü düzeltilemedi. Bilinirliği yüksek düzeyde olan analiz Gartner tarafından hazırlanan son raporda da durumun hiç açıcı olmadığı görünüyor.

Kayıp Durdurulamıyor

The Verge tarafından yayınlanmış habere göre de dünya çapında yer alan bilgisayar sevikatları 2016’nın üçüncü çeyreğinde yaklaşık olarak %5.7 dolaylarında kayıpla 68.9 milyon birime gerilemiş durumda. Bu rakam aynı zamanda da bilgisayar sevkiyatlarının gerilediği anlamına gelmekte. Yaklaşık 2 yıldır süren bu gerileme durdurulabilmiş değil

Gelişmekte Olan Pazarlarda Talep Azaldı

Gartner bu çeyrekte, okula dönüş dönemlerinde gerçekleştirilen satışların ve gelişmekte olan pazarların taleplerindeki azalışın gerilemede etkili olduğunun da altını çiziyor.

Diğer taraftan çok daha büyük bir sorunun uzun zamanlı etkisine de dikkat çekiyor. Bilgisayarlar artık birçok tüketici açısından yüksek önceliğe sahip cihazlar değiller. Haliyle de tüketiciler bilgisayarlarını sıklıkla yükseltme ihtiyacını da pek hissetmiyorlar.

En Büyük Rakip Mobil Cihazlar

Bir diğer hatta esas tehdidin ise akıllı telefonlar olduğu gibi bir gerçek söz konusu. Bilgisayarlara göre çok daha agresif bir yükseltme döngüsü olan akıllı telefonlar, zamanla masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarla birçok konuda rekabet edebilecek düzeyde gelişmiş durumda. Ek olarak tabletler de çok daha yetenekli bir hale gelirken, dizüstü bilgisayarların pabucunu dama attıracak boyuta geldiler.

Üreticilerde Yaşanan Baskı Büyük

Rapora göre, HP, Dell ve Asus gibi üreticilerin çok kayda değer olmasa da tek haneli büyüme gördüğü ancak Acer, Apple ve Lenovo’nun düşüşte olduğu gözüküyor. Özellikle Apple ve Lenovo çift haneli düşüşler yaşıyor.