İşlemci savaşları iyice önemli hale geldi. İşlemci üretimi gerçekleştiren firmalar yeni nesil teknolojileri artık kullanıcılara sunuyorlar. AMD’de yeni nesi Zen işlemcisiyle Intel’e meydan okuma hazırlığında.

Masaüstü Bilgisayarlar Hedefleniyor

Intel daha önceden bu yılın sohbahar aylarına doğru dizüstü bilgisayarlarda kulalnılabilecek bir yedinci nesil yeni işlemci hazırlığında olduğunu duyurmuştu. Intel’in bu hamlesinin ardından AMD’den cevap gecikmedi ve önemli bir hamle geldi. Bu hamleye göre ABD’de masaüstü düzeyinde yeni Zen işlemcilerini önümüzdeki sene tanıtmaya hazırlanıyor.

14 nm Düzeyindeki FinET Mimarisi Temel Alındı

Bu yeni nesil Zen işlemcisine dair detayları da açıklamasında paylaşan AMD’nin Zen işlemcisi sadece daha küçük olmakla kalmayan, aynı zamanda %40 daha iyi performans sunmasına da imkan tanıtan 14nm düzeyindeki FinET mimarisi üzerinde temelleniyor.

Daha Gelişmiş Bir Önbellek Hiyerarşisi

Bu core mimarinin yanında ayrıca yeni Zen işlemci daha da gelişmiş olan bir önbellek hiyerarşisiyle gelmekte. Yapılan bu önemli geliştirmelerle birlikte AMD işlemcilerinin artık gündelik kullanıma da hitap eden hibrit dizüstü bilgisayarlardan, veri merkezlerine ve yüksek performans sunmak zorunda olan tüm bilgisayarlara kadar çok daha geniş bir uygulama alanına sahip olması da beklentiler arasında yer alıyor.

Intel i7 6900K’ya Rakip Geliyor

Summit Ridge kod adına sahip, sekiz çekirdeğe ve 16 dişe sahip bir masaüstü işlemciye dair detaylara da yer veren AMD, söz konusu işlemcinin Intel’in Core i7 6900K Broadwell-E CPU’suna da rakip olması yine beklentiler arasında.