Disney Research bünyesinde yer alan bilim insanları, Nikola Tesla’nın en büyük hayallerinden birini hayata geçirme konusunda büyük adımlar attılar ve şimdi bu hayali hayata geçirmeye çok yaklaştılar.

Bir Hayaldi, Gerçek Oldu

Ünlü fizikçi, mucit ve son yüzyılın en önemli dehalarından Nikola Tesla’nın tamamen kablosuz sistem ile elektrik aktarımı hayali, Walt Disney Şirketi’nin araştırmacıları tarafından bir nebze de olsa gerçeğe dönüştürüldü.

10 Farklı Cihaz Kablosuz Olarak Şarj Edilebiliyor

Disney Research’de görev yapmakta olan bilim insanları, tek seferde 10 farklı cihazın bataryasını, kablosuz şekilde şarj edebilecek özel bir oda geliştirdi. Tesla, atmosferin iyon ve elektronlarla dolu tabakasının yardımını kullanarak elektromanyetik dalgalar yayıp, tüm dünyaya kablosuz elektrik dağıtılabileceğine inanıyordu.

Manyetik Alan Diğer Nesnelerle İletişime Girmiyor

Belki Tesla’nın bu vizyonu -henüz- gerçeğe dönüşmedi, ancak Disney’den araştırmacı Alanson Sample ve meslektaşları bu fikirden yola çıkarak büyük mekanlarda nasıl kablosuz şarj yapılabileceğini araştırıyorlar. Kuasiztatik boşluk rezonansı olarak bilinen bu olay sayesinde eletromanyetik dalgalar kullanılarak, elektrik akımının üretildiği oda, alüminyum panel duvarları sayesinde kapasitörlerin ürettiği elektrik akımını yansıtabilmekte.

Hem duvarlar, hem de zeminden yansıtılan elektrik akımı, bakır bir boruda toplanıyor ve bu işlem sonucunda odada bulunan elektronik cihazlar, şarj olabiliyorlar. Üstelik manyetik alanın diğer nesnelerle etkileşime girmemesi, odada mobilya vb diğer objelerin de bulunmasına olanak sağlıyor.