Fizikçiler suyun 40 ve 60 dereceler arasında farklı davranışlarda bulunduğunu gözlemlediler. Bu davranışlar sonucu maddenin yeni bir halinin keşfedildiği düşünülüyor.

Hayatın Temel Maddelerinden

Su canlı hayatının temel taşlarından birisi. Hayat ağacının en önemli kaynaklarından birisi. Sağlık bir insan vücüdunun bile %60’ı sudan oluşmakta. Bu önemli maddenin yeni yeni özellikleri de gün yüzüne çıkmaya başladı.

Araştırma Esnasında Ortaya Çıktı

Araştırmacılar 40 ve 60 celcius değerindeki geçiş derecelerini araştırırken elde edilen son bulgular, suyun farklı hallerinin de olduğunu ortaya çıkardı.

Maddenin Halleri Üçten Fazla

Genel olarak bilinen kanı maddenin üç halinin olduğu yönünde. Ancak maddenin katı, sıvı ve gaz hallerinin dışında bazı durumlarda plazmatik halinin de olduğu ortaya çıkarılmıştı. Su ise sıvılar arasından ayrılan birçok özelliği içerisinde barındırmakta. En yüksek yüzey gerilimine de sahip olan su, yüzeyden itibaren donmaya başlıyor.

Suyun Yeni Davranışı Araştırılıyor

Şimdi ise fizikçiler, suyun 40 ile 60 derece arasında hal değiştirme davranışı gösterdiğini ileri sürdüler. Oxford Üniversitesi’nden Laura Maestro, uluslararası bir ekiple çalışmalara başladı. Bir dizi deney yapan ekip, henüz suyun bu davranışını çözebilmiş değil. Su molekülleri çok kısa zamanlı bağlar yapıyor ve hidrojen bağları çok zayıf. Bu nedenden dolayı hızla kopup yeniden şekil alıyorlar, bu da kaotik bir durum yaratıyor. Araştırmalara devam ediliyor.