Dünya’ya 10.000 ışık yılı mesafedeki patlayan bir yıldızın kalıntılarını inceleyen Japon astronomlar, tesadüfen bir kozmik bulutun içinde gizlenen başıboş bir kara delik keşfettiler. Araştırmacılar ise kara deliğin gizlendiği bulutun oluşumu hakkında şu an için iki muhtemel senaryonun daha kabul edilebilir olduğunu söylüyorlar.

Tesadüfi Bir Şekilde Keşfedildi

Yeni bir araştırmaya göre ise Samanyolu galaksisi boyunca hızla hareket eden süpersonik bir uzay bulutunun arkasında tek başına bir kara delik bulunuyor. Japon astronomlar, kozmik bi bulutun içinde gizlenmiş olan bu dışarıdan bağımsız kara deliği, 10.000 ışık yılı mesafedeki patlayan yıldızların kalıntılarını incelerken tesadüfi bir şekilde keşfettiler.

Kozmik Bulutun Adı: Kurşun

Kara deliğin içinde bulunduğu kozmik bulut, hızından dolayı astronomlar tarafından “Kurşun” olarak isimlendirildi. Bu kozmik bulut, Dünya’ya iki ışık yılı mesafede ve galaksimizin dönüş yönünün tersine doğru ilerliyor.

Bulut Saniyede 50 km Hızla İlerliyor

Ekip, Şili’deki ASTE teleskobu ve Japonya’daki Nobeyama teleskobu aracılığıyla gizemli, moleküler bir bulut üzerinde gözlemler yaparken bu bulutun kenarında başıboş bir kara deliğin izlerini keşfettiler. Nobeyama Radyo Rasathanesi’nden yapılan bir açıklamaya göre Kurşun adı verilen bu kozmik bulut, saniyede 50 km hızla (kurşunun saniyedeki hızı 120 km) genişliyor.

İki Muhtemel Senaryo Mevcut

Bu kozmik bulutun oluşumu konusunda iki muhtemel senaryo var. Bu senaryolardan biri, patlama modeli. Patlama modeli, hareketsiz bir kara deliğin yanından geçen bir süpernova kalıntısından çıkarak genişleyen bir gaz kabuğunu ele alıyor. Kara delik, gazı yakınına çekiyor ve bu da gazın Dünya’ya doğru hızlanmasına neden olan patlamaya neden oluyor. Astronomlar, bu senaryonun doğru olması için kara deliğin kütlesinin bir güneşin kütlesinden en az 3,5 kat büyük olması gerektiğini belirtiyorlar.

Diğer senaryo ise, istila modeli. Bu modelde, yüksek hızlı bir kara delik, yoğun gaza doğru hücum eder ve bir gaz akışı oluşturmak için güçlü çekim kuvveti ile gazı sürükler. Araştırmacılar, bu senaryonun doğru olması içinse, kara deliğin kütlesinin bir güneşin kütlesinden en az 36 kat daha büyük olması gerektiğini tahmin ediyorlar.