Windows işletim sistemini kullanan kullanıcıları korkutacak olan bir hata bulundu. Dünyanın en çok kullanılan işletim sistemi olan Windows, Vista işletim sisteminden Windows 10 işletim sistemine kadar olan tüm sistemlerinde can sıkan bir hata ile karşı karşıya.

Açık Vista İşletim Sistemine Dayanıyor

Microsoft’un geçtiğimiz günlerde fark ettiği ve hızlıca yama hazırladığı bu açık, bilgisayar korsanlarının bilgisayarın kontrolünü ele geçirebilmesine imkan tanıyacak kadar büyük. Açık önce Vista’da görülürken şu an güncel olan Windows 10 işletim sisteminde de bu açık mevcut. Ayrıca açığın asıl korkutucu noktası ise şirketlerin de kullandığı Windows Server işletim sistemi de bu açıktan doğabilecek zararlara karşı tamamen korumasız durumda.

Şifrelenmemiş Veriler İzinsizce Görüntülenebiliyor

Bahsi geçen açık sayesinde, kötü niyetli kişiler istedikleri anda bilgisayarın yönetimini Administrator yani yönetici olarak ele geçiriyorlar. Saldırının temeli “Man In The Middle” olarak da biliniyor. Yani ortadaki adam olarak da bilinen bu açık kullanılarak, ağ üzerinde bulunan savunmasız bilgisayarlar ve diğer ağ araçları arasına girilerek, giden ve gelen paket verileri yakalama ve şifrelenmemiş verileri görebilme ilkesine dayanan saldırılar gerçekleştirilebiliyor.

Korsanlara Yönetici Yetkisi Veriyor

Bir güvenlik şirketi olan Vectra Networks ise: “Normal şartlarda; bir bilgisayarı asla ve asla şifresini bilmeden Administrator olarak kontrol edemezsiniz. Ancak gerekli yazılımların bulunduğu bir sistemle, o bilgisayarın kontrolünü, bilgisayar korsanlarının ele geçirmesine olanak tanıyor. Basit bir printer yazılımı yüklerken bile korsanların hedefi olabilirsiniz.” şeklinde açıklama yaparak, üçüncü parti yazılımlar ile Windows arasındaki uyumsuzluğa dikkat çekiyor.