Girişimcileri Türk olan Sierra Nevada, ürettiği Dream Chaser adındaki uzay aracını tamamladı.

Başkanlığını Eren Özmen’in, CEO görevini ise eşi Fatih Özmen’in üstlendiği Sierra Nevada, ABD’de uzay araştırmaları için bilimsel teknolojiler geliştiren, dünyanın en büyük uzay firmalarından biri olarak dikkat çekiyor.

İlk Kargo Taşıma İşlemi 2019 Yılında Olacak

Kısa bir süre önce NASA tarafından proje halinde olan Mars görevi için teknolojik alt yapının sağlanacağı şirket olan Sierra Nevada, ayrıca bir proje olarak hazırladığı Dream Chaser (Hayalet Avcısı) adlı uzay aracını tamamladı ve test için NASA’nın Armstrong Uçuş ve Araştırma merkezine gönderdi. Mars görevinden daha farklı olarak kargo taşına görevi üstlenecek olan Hayalet Avcısı, ilk olarak 2019 yılında ISS’e kargo taşıyacak.

Airline 5 ve Atlas V Roketlerini Kullanabiliyor

Projeye göre Airline 5 ve Atlas V gibi roketler ile de kullanılabilen Hayal Avcısı, klasik bir uzay mekiğinden daha farklı bir uçak yapısına sahip. İstasyona ulaştıktan sonra İstasyon’da 210 gün kalabilme kapasitesine de sahip olan Hayalet avcısı, dünyaya geri dönüş yaptığında ise SpaceX’in roketlerinden farklı olarak normal bir uçak gibi piste iniş yapabilecek.

Avrupa ve NASA’den Büyük Destek Alıyor

Avrupa ve özellikle de NASA tarafından büyük destek alan bu araç, ISS’e ulaştığı zaman ayrıca özel olarak geliştirilen kenetlenme mekanizması ile ISS’e bağlanabilecek. Milyonlarca dolar yatırım alan bu mekanizma ile birlikte 2019’un ardından ISS’e gönderilmesi gereken önemli kargoların taşınmasında ana görevi üstlenecek olan Dream Chaser’in testlerde başarılı olup olamayacağı ise en önemli merak konusu