Plansız Bakım, çok sayıda yedeği bulunan, kolay tamir edilebilen ve fazla olmayan makinerle üretim gerçekleştirilen tesislerde ve atölyelerde uygulanan bakım türüdür.

Makina Arıza Yaptığında Müdahale Gerçekleştirilir

Plansız bakım sistemlerinde, makina arıza yaptığında anda müdahale işlemleri gerçekleştirilir. Bu bakım sistemlerinin hem bakım hem de onarım maliyetleri oldukça düşüktür ve bakım, onarım işlemleri için ihtiyaç duyulan çalışan personel sayısı daha azdır. Bu yöntemde işletmelerde bakım sadece arıza zamanı yapıldığı için, onarım esnasında da üretim kaybı oldukça fazla olduğundan fabrikalar için kayıp da bununla orantılı olarak büyümektedir.

Repairist Bakım Yönetim Sistemi

Plansız Bakımın Dezavantajları Nelerdir?

* Plansız bakımlarda arızalar herhangi bir anda gerçekleşebilir. Üretim planlamalarında günlük prosesi etkileyecek olan her arıza planlı üretimin de önüne geçmektedir. Bu da arızanın büyüklüğüyle orantılı olacak şekilde günlük üretim kaybına sebep olabilir.

* Plansız bakımlarda bir diğer önemli konu ise güvenlik riskinin bulunmasıdır. Makinelerde bulunan parçalardan herhangi birisi arızalandığında kontrol kaybedilir, makine hiçbir şekilde işlemez duruma gelebilir ve daha da önemlisi çalışan güvenliği bile tehlikeye girebilir. Bazen arızanın araştırılması esnasında düzenlemeler yapılırken de yaralanmalar meydana gelebilir.

* Her makine, planlı üretimin aracı konumundadır. Bundan dolayı makine plan dışı kontrolden çıkarak arızalanabilmektedir. Eğer arızanın meydana geleceği önceden bilinemezse üretim planlaması bu süreçten olumsuz etkilenebilir.

* Belki de fabrikalar için en kötü yanı ise üretim kaybı ve üretim gecikmesinin meydana gelmesidir. Eğer üretim planlamasında olası arızalar için yedek makineler bulundurulmuyorsa üretim gecikebilir ya da üretim tamamen durdurulur. Bu tip arızalar ihmal edilirse, daha büyük maddi hasarlara sebep olabilir.

Fabrikalarda bakım işlemlerini planlı bir şekilde gerçekleştirmenize imkan tanıyan ve üretim planlamasında aracı olan makinelerin sağlıklı üretimler sağlamasına imkan tanıyan Repairist – Bakım Yönetim Sistemi için 0262 255 52 12 numaralı hattımızdan bizi arayabilir ve bilgi alabilirsiniz.