Plansız bakımdan kaynaklı bazı dezavantajlar, işletmelerin planlı bakım yöntemini kullanmalarını zorunlu hale getirmiştir. Planlı bakım yöntemleri belirli gruplara ayrılabilir.

Bunlar

– Periyodik Bakım
Önleyici Bakım
Kestirimci Bakım

Bu bağlamda bakınca Planlı Bakım, işletmelerde bakım esnasında yaşanmış olan dezavantajların ortadan kaldırılarak, planlı bir şekilde gerçekleştirilmesi anlamına da gelebilir.

Repairist Bakım Yönetim Sistemi

Planlı bakım nedir?

Planlı bakım, arıza süresini ve arızalarla ilişkili maliyetleri en aza indirmeye odaklanan proaktif bir bakım yaklaşımıdır.

Süreç, arıza süresini azaltmak veya varlıklarınızın ve ekipmanınızın ömrünü uzatmak gibi ele almak istediğiniz bir bakım sorununu belirleyerek başlar. Ardından, hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak çeşitli görevleri tahmin eder, planlar ve belgelersiniz.

Periyodik Bakım Nedir?

Önceden belirlenmiş olan belirli zaman aralıkları ile sürekli tekrar eden ve bir takvime bağlı olacak şekilde gerçekleştirilecek bakımlar periyodik bakımlardır. Bunlar haftalık ya da aylık olabilir. Örneğin her hafta cumartesi günü haftalık bakım günü olabileceği gibi yine aylık periyodik bakımlar da böyle olabilirler.

Önleyici Bakım Nedir?

Özellikle cihazlardaki kullanımlara orantılı bir şekilde açıklanabilecek olan bakım türüdür. Örneğin makinelerde bir sayaç olduğunu düşünelim. Bu sayaç her 30’a geldiğinde yağının değişmesi, metal yorgunluğunu kontrol edilmesi gibi gereksinimler olabilir. Eğer bunlar gerçekleştirilmezse makinelerde duruşlar olabilir ya da tam anlamıyla performanslı çalışma gerçekleştirilemez.

Kestirimci Bakım Nedir?

Makine üzerinde ölçümü gerçekleştirilmiş olan değerlere ya da üretmiş olduğu ürünlerde yapılmış olan ölçüm değerlerine göre karar alınarak yapılan bakım şeklidir. Örneğin bir makinenin basıncı, uyguladığı vibrasyon, elektriksel değerler gibi değerler ile ölçümlerin belirlenmiş olan noktaların altında ya da çok üzerinde olmasına göre kestirimci bakımlar gerçekleştirilirler.

Repairist Bakım Yönetim Sistemi

Planlı bakım, kestirimci bakım ekipman geçmişleri ve yedek parçalarınızı takip edebileceğiniz kolay kullanım, fonksiyonellik, raporlama ve arayüz özelliği açısından işletmenize en uygun Bakım Yönetim Sistemini buradan inceleyebilirsiniz.