Dünyanın en büyük bankaları arasında gösterilen Deutsche Bank, Santander ve BNY Mellon bankaları, İsviçreli yatırım bankası olan UBS’nin liderliğinde yeni dijital para birimi geliştirmek amacıyla anlaşmaya vardılar. UBS tarafından bugün yapılan duyuruya göre bankalar geliştirmiş oldukları bu alternatif para sistemini 2018 yılında müşterilerinin kullanımına sunmayı planlıyor.

En Büyük Dört Banka Destekliyor

UBS yani Universal Bank Switzerland’ın bir yıl gibi bir sürede geliştirdiği Utility Settlement Coin yani USC adı verilen bu dijital para birimi, bankalarla birlikte, aracı şirket olan ICAP tarafından da destek görüyor. ICAP’in para biriminin merkez bankaları tarafından da kabul görmesi aşamasında etkin rol oynaması da beklenenler arası.

80 Milyar Dolarlık Tasarruf Bekleniyor

Clearmatics Tech ile yapılan işbirliği sonucu geliştirilen USC, sanılanın aksine tam olarak bir para birimi ya da Bitcoin gibi merkez bankalarının tamamen saf dışı kalmasını sağlayan bir sistem değil. Dolar, euro ve merkez bankalarınca onay alan diğer para birimlerinin dijital nakit karşılığı şeklinde kurgulanan blockchain tabanlı USC’nin üçüncü parti onay gerektiren bankalararası işlemlerde de kolaylık sağlaması ve yıllık 80 milyar dolarlık da bir tasarruf sağlanması beklenenler arası.

Geleceğin Para Birimi

UBS tarafından yapılmış olan açıklamadan, USC’nin resmi para birimlerine dönüştürülebilir, karşılık geldiği para biriminde harcanabilir bir dijital varlık olacağı ve merkez bankalarınca da destekleneceği anlaşılıyor.

Gelecek Yıllarda Kullanımı Aracağa Benziyor

Halihazırda fintech haricinde bir çok alanda kullanımı devam eden blockchain teknolojisi hızlı bir şekilde finansal dünyaya adaptasyona hazırlanacak gibi görünüyor. Citigroup’tan Goldman Sachs’a finansal servisler alanında çalışan dünyanın en büyük şirketlerinin halihazırda blockchain tabanlı dijital para birimleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirdiği de bilinenler arasında.

WEF yani Dünya Ekonomik Forumu da yakın zamanda DLT olarak da bilinen Distributed Ledger Technology blockchain’in geleceğin finansal servislerinin de temelini oluşturacağına dair bir rapor yayına almıştı. Dünya çapında bu teknoloji üzerinde çalışan ticari bankaların oranlarının ise önümüzdeki senelerden itibaren %80-90 oranında yükselmesi de beklentiler arasında yer alıyor.