Avrupa’dan Apple’a tarihi vergi cezası kesildi. Apple için 3 yıldır devam eden soruşturmaların sonlanmasıyla Avrupa’da vergi kaçırdığı hükmüne varıldı.

Avrupa Komisyonu’ndan Apple’a ve fanlarına kötü bir haber geldi. Avrupa Komisyonu, Apple Şirketinin, Avrupa’da ödemesi gereken verginin çok çok altında yani çok daha azını ödediğine dair iddialar sonrasında, bir süredir bu konuya dair araştırmalar gerçekleştiriyordu.

İrlanda Hükümeti Ayrıcalılar Tanıyordu

Yaklaşık 3 yıl boyunca soruşturma sonucunda çıkan karar pek de Apple’ın beklediği gibi olmadı. Avrupada’ki merkezi İrlanda’da yer alan Apple’ın, bu ülkeden aldığı vergi ayrıcalıkları sonrasında, ödemesi gereken vergiği ödemediğine kanaat getirildi. İrlanda hükümetince seçilen bazı şirketlere (Apple Başta Geliyor) sağlamış olduğu ayrıcalık, karar göre Avrupa Birliği mevzuatlarına ters düşen bir durum. Bu yüzden de Apple’dan geçmişe dönük vergi tahsilatlarının gerçekleştirilmesi gerekmekte.

Ceza Tutarı Dudak Uçuklattı

İddilara bakılırsa ödenmesi gereken toplam eksik vergi miktarı duyanları hayrete düşürür cinsten. Apple’ın ödemesi beklenen ceza yaklaşık 13 milyar Euro civarında. Bazı kaynaklara göre de bu rakam 13 milyar Euro değil sadece yüzlerce milyon euro ile sınırlı kalabilir. Alınan kararın, verilecek olan cezanın ne olacağı henüz belli olmasa da sonuç itibariyle kararın Apple’ın pek hoşuna gitmeyeceği açık.

Karar Temyize Gidebilir

Gerek İrlanda hükümeti gerekse Apple bu karara itiraz eden söylemlerini daha önce de gerçekleştirmiştiler. İrlanda hükümeti ve Apple, yasalara uygun çalışmalar gerçekleştirdiklerini ve vergi sisteminde bulunan mevzuata aykırı herhangi bir durumun bulunmadığını da daha önce defalarca açıklamıştı. Şimdi çıkan bu karar sonrasında hem Apple hem de İrlanda hükümetinin Avrupa Komisyonu’na temyiz başvurusunda bulunacağı düşünülüyor.